header image

Uudised

Loendur

Koduste toiduretseptide kogumisvõistlus „Kodu maitsed“ Eesti Põllumajandusmuuseum kutsub üles saabuvatel pikkadel talveõhtutel aega maha võtma ning tegema mõttes nostalgilist meenutusretke lapsepõlve, kus ema toimetas hubases koduköögis ning valmistas perele head-paremat. Pange oma mälestused kirja ja saatke Eesti Põllumajandusmuuseumile. Valige oma mälestustest 5 märgilist toitu, mis olid (on) Teie peres olulised või mida kõige enam taga […]

Sepistamine on kõige vanem metallide töötlemise viis.  Sepatöö tutvustamise käigus räägitakse terasest  ja selle saamisest, sepatöö olemusest, tööohutusest ning näidatakse terase vormimise võtteid. Programmi võib tellida eesti, vene ja inglise keeles. Sepatöö programmi täpsem kirjeldus Sihtgrupp: alates 3. klassi õpilastest kuni täiskasvanuteni Kestus:   u 45 tundi, grupi suurus kuni 25 inimest Programmi viib läbi: sepp-pedagoog […]

 5.-7. novembrini Prantsusmaal toimunud rahvusvahelisel põllumajandusmuuseumite assotsiatsiooni (AIMA) kongressil otsustati, et järgmine AIMA kongress toimub 2017. aastal Eestis. Kongressi peakorraldajaks on Eesti Põllumajandusmuuseum. Samuti valiti AIMA presidendiks taas Eesti Põllumajandusmuuseumi direktor Merli Sild. AIMA koondab põllumajanduse ja maaelu muuseume üle maailma. Info AIMA kohta: http://castle.eiu.edu/aima/

Toidukultuur on oluline osa rahvuskultuurist. Oma osa meie arusaamises heast toidust on traditsioonidel, inimpõlvede vältel välja kujunenud hoiakutel ja väärtushinnangutel. Arvestades, kui paljude toitumisalaste nõuannetega puutume igapäevases elus kokku küll teatmike, meedia, energiakalkulaatorite, omavaheliste vestluste jne kaasabil, võib väita, et tänapäeva läänelikus ühiskonnas on toidukultuur  lähenenud toitumisteadusele. Toidukultuur ühendab gastronoomiat, identiteeti, ettevõtlust, piirkondlikku koostööd, turismi, […]

30. oktoobril 2015. a sõlmisid Eesti Põllumajandusmuuseumi direktor Merli Sild ja Küüslaugufestivali peakorraldaja Aimar Pihlak kööstöölepingu, mille kohaselt toimub edaspidi Küüslaugufestival Tartumaal Ülenurmel Eesti Põllumajandusmuuseumis. VIII Küüslaugufestival toimub 15. augustil 2015. a. Küüslaugufestival kujutab endast suurt pidupäeva, mis pühendatud küüslaugule kui vürtside kuningale ja eestimaisele omatoodangule. Esimesed seitse aastat toimus Eesti Küüslaugufestival Jõgeva linnas. Kuna […]

Muuseumi õpikodades on koolivaheajal võimalik meisterdada. Õpikojad on avatud 20.  okoobrist kuni 24. oktoobrini kell 10-16.  Meisterdamise hinnakiri on leitav siit.

New rye information center was open in Northen-Bavaria. Information about center is here Põhja-Baierimaal avati rukki-infokeskus. Lähemalt saab keskusest lugeda siin

AIMA uudiskiri

16. augustil kell 14 avatakse Eesti Põllumajandusmuuseumi küünis maakino ajalugu tutvustav näitus “Kui maale tuli kino…” Avamisel jagavad kuulajatega oma meenutusi: Maret Rätsep – entusiasm tõi kino maale Mare Pajuste -  kino tuli külasse hobusõiduga Henn Pann – veidi kinotehnikast Näitusel on eksponeeritud kõik maakinoga seonduv – tehnikast kinopiletiteni Lisainfo: 738 38 13 mare.viiralt@epm.ee

Rein Tafenau loodusfotode näitus-müük on avatud Eesti Põllumajandusmuuseumi häärberi rohelises saalis (Pargi 4) Rein Tafenau ise kirjutab enda kohta järgmist: Olen Rein Tafenau ja sündinud 1972a. Tarvastus. Lapsepõlve veetsin suures osas maal vanaema juures, suurte metsade keskel. Päevadeviisi võis seal kuulata ritsikate siristamist, lindude laulmist ja talvisel ajal lumehelveste kukkumist, ilma et tänapäevane tehnikamüra oleks […]

Olev Russi, Gunnar Neeme ja Tiia Keskrand ühine näitus puidust seinapiltidest ja ehetest on avatud Eesti Põllumajandusmuuseumi Näituste Peamaja 2. korruse ajutiste näituste ruumis. Autoritest: OLEV RUSS (1953). Valmistab puust ehteid ja intarsiatehnikas seinapilte. Hobist on saanud elustiil, mis ühtlasi annab nii tööd kui leiba. Olev Russi tööd on tavaliselt looduslikes toonides, mis erine­vaid puuliike […]

Joonistusvõistlusele saabus kokku 636 tööd. Nende seas nii joonistusi, savikujusid kui ka terve hobusekopli makett. Täname kõiki osalejaid! Auhinnatud tööd 1. Vanusegrupp Karoliina Lääne 3. kl Palivere Põhikool Aleksandra Järv. 3. a kl, Luunja Keskkool Meelis Kriiva 1. kl, Kambja Põhikool 2.  Vanusegrupp Carmen Kaldmaa. 5. kl, Tallinna Laagna Gümnaasium Artur Piisang. 7. kl, Ilmatsalu […]

Nüüd on ilmunud Eesti Põllumajandusmuuseumi aastaraamat IV.  Aastaraamatuga saab tutvuda siin Head lugemist!  

Film Rukkikülvist leivateoni

Programmi raames tutvustatakse maaviljeluse ajalugu (maaharimine, viljakülv ja töötlemine), leiva ning või valmistamise protsessi, rukkileiva kui Eesti traditsioonilise toiduaine väärtuslikkust ja tervislikkust. Programmi külastaja saab osaleda leiva ahjupanekul ja väljavõtmisel ning käsikiviga jahvatada teri. Programmi täiendavad püsiekspositsioonis asuvad põlluharimisriistad, erinevad külvikud, viljakoristus ning töötlemisriistad. Mängitakse põrandamängu „Kuidas valmib leib“. Maitstakse võid ja leiba, juuakse teed. […]

Selgitada eriti noortele inimeste toiduvajadust kui ka tervislikku toitumist. 0salejad mõistavad,  miks on rukkileib inimorganismile vajalik toiduaine. Muuseumi või- ja leivaprogrammi läbiviimisel tutvustatakse maaviljeluse  ja rukki leviku ajalugu, rukkileiba kui eestlaste  rahvuskultuuri ühte osa ning piima ja piimasaaduste tervislikkust. Osalejad  tunnevad ja väärtustavad tervisliku toitumise põhimõtteid ja tervislikke eluviise , neis kujuneb arusaam loodushoiu  ja […]

Õpilane saab teadmisi ühest vanimast kultuurtaimest linast, tema kasvatamisest, töötlemisest. Õpetatakse tundma lina kui toiduainet, mis annab inimesele energiat ja hoiab tervise korras. Mõistavad ja oskavad hinnata esivanemate töid ja tegemisi. Mõistavad lina vajalikkust igapäevaelus: kodutekstiilina, kehakattena, tervisliku toiduainena, ehitusmaterjalina (linavilt, linaõli, linaõlivärv). Linaõilvärvidega joonistamine. Täpsem õppeprogrammi kirjeldus Sihtrühm: programm on vastavate raskusastmetega mõeldud erinevatele […]

Õpilane saab teadmisi ühe vanima magusaine – mee  ja teiste mesindussaaduste (õietolm, suir, propolis, vaha jne) kohta. Saadakse ülevaade mesilaste elust läbi sajandite kuni tänapäevani. Tutvutakse mesilaste elu ja tegevusega tarus, erinevate tarutüüpidega, mesinduses kasutatavate töövahenditega. Programmi läbinud õpilased oskavad enam väärtustada mesindust, mett ja mesindussaadusi. See loob aluse tervislikumale toitumisele. Programmi läbimisel mõistavad nad, […]

Programmis osaleja saab teadmisi erinevate kodulindude ja neilt saadavate munade kohta. Õpitakse tundma muna ehitust (munavalge, lubikoor, erinevad rebukihid, iduketas, munaväädid, õhuruum) ja millistest osadest muna koosneb (koor, rebu, munavalge). Saadakse teada, mida ja kui palju muna sisaldab (valgud, rasvad, mineraalained, süsivesikud, vesi), kui tervislik on kana- või vutimuna, mida kujutavad endas oomega-3 kana- ja […]